kulinaria

Szakszuka na ostro

Cześć Morderczki!

Jeśli szukacie przepisu na szybkie, pyszne i nietypowe śniadanie, to trafiliście doskonale! Dziś przychodzę do Was z przepisem na proste danie, które sprawi, że pora śniadania będzie Waszą ulubioną! Przedstawiam przepis na szakszukę na ostro!

Szakszuka, shakshuka, shakshouka – zwał jak zwał. Choć nie raz widziałam przepisy na to danie, spróbowałam go dopiero rok temu i to na wyjeździe w góry, przez co szakszuka kojarzy mi się z górskimi wyprawami i wakacyjnym klimatem. Opowiadałam Wam o wyjeździe na Babią Górę – to właśnie tam, ponad 700 kilometrów od domu, w Polskiej Koronie Gór poznałam smak bliskowschodniej szakszuki, którą wtedy przygotował dla nas szwagier, za co szalenie mu dziękuję! Od tej pory szakszuka niejednokrotnie gościła w mojej porze śniadań i to w różnych formach, bo przecież nie ma to, jak kulinarne eksperymenty.

Przedstawiam Wam przepis na ostrą szakszukę w podstawowej formie, a ja poza ekranem, dodałam do niej jeszcze coś od siebie.

szakszuka na ostro

Składniki na szakszukę:

  • puszka pomidorów krojonych bez skóry,
  • 4 jajka,
  • łyżka oliwy (można zamienić na masło),
  • 3-4 starte ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego (kumin),
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (może być mrożona)

Jeśli nie przepadacie za aż tak ostrymi potrawami, możecie ograniczyć ostrą paprykę do minimum i zupełnie zrezygnować z pieprzu cayenne.

składniki szakszuka

Przygotowanie szakszuki

Obierzcie i zetrzyjcie na tarce trzy ząbki czosnku. Jeśli wolicie, możecie je drobno pokroić.

Rozgrzejcie na patelni łyżkę oliwy z oliwek (może być również masło lub olej) i lekko podsmażcie starty czosnek.

szakszuka czosnek

Przygotujcie przyprawy – kmin rzymski, paprykę ostrą, paprykę wędzoną słodką i opcjonalnie – pieprz cayenne.

szakszuka mój przepis

Musicie wiedzieć, że kmin rzymski (kumin) i kminek to nie to samo! W szakszuce najważniejszy moim zdaniem jest właśnie kumin! To on nadaje jej ten niepowtarzalny smak mimo tak małej ilości składników.

ostra szakszuka

Do podsmażonego czosnku dodajcie przyprawy i smażcie około minuty. Przyprawy możecie dodać również bezpośrednio do podsmażonych pomidorów.

szakszuka przyprawy

Dodajcie puszkę pokrojonych pomidorów (możecie postawić na zwykłe pomidory, ale pamiętajcie, aby wcześniej obrać je ze skóry i wyciąć gniazda nasienne). Smażcie pomidory około 5-7 minut, aż staną się miękkie.

gotowa szakszuka

Kiedy szakszuka wyjdzie Wam zupełnie za ostra – smak ujarzmi coś słodkiego np. łyżeczka cukru lub surowa słodka papryka – dodana do dania wciągnie nieco ostrości, a danie nie będzie takim piekłem! Możecie dorzucić te po prostu więcej pomidorów.

papryka szakszuka

Czas na jajka! Zróbcie w daniu wgłębienia na cztery jajka i wbijcie je tak, aby żółtko pozostało nienaruszone i nie wylało się do sosu. Danie doprawcie solą i pieprzem, zmniejszcie ogień, przykryjcie przykrywką i gotujcie do zupełnego ścięcia się białka jaj.

szakszuka co to

Po ścięciu się jajek posypcie szakszukę natką pietruszki. Ja posypałam mrożoną, bo zawsze mam ją pod ręką. Podawajcie na gorącej patelni, najlepiej w towarzystwie grzanek.

szakszuka jak zrobić

I jak? Wygląda smacznie?

Dajcie znać w komentarzach, czy znacie szakszukę i jaki macie sekret udanego dania!

Agnieszka

4 thoughts on “Szakszuka na ostro”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *