kulinaria współpraca

Multicooker CookGo! Tego brakowało w mojej kuchni

Cześć Kochani!

dziś opowiem Wam o moim nowym kulinarnym nabytku, który pomaga mi w oszczędnościach zarówno czasu, energii, jak i prądu, a do tego wygląda naprawdę stylowo. Poznajcie CookGo!

CookGo to jedno urządzenie, które pomoże w przygotowaniu wielu posiłków, zarówno lekkich śniadań, jak i pożywnych obiadów oraz kolacji. Multicooker jest bardzo pojemny i zaraz się przekonacie, że bez problemu zmieści w sobie 10 pałek z kurczaka oraz porządną dawkę warzyw! Przetestowałam go zarówno ja, jak i mąż i przyznam, że jemu spodobał się nawet bardziej! Ekspresowo przygotowuje i podgrzewa dania bez konieczności korzystania z mikrofalówki, której szczerze nie znoszę.

Poznajcie przenośny Multicooker CookGo

CookGo zaskoczył mnie nowoczesnym designem, lekkością i wygodą użytkowania. W zestawie do urządzenia dostaniemy dwie płyty – płytszą do przygotowania śniadań z miejscem na jajka (przyznam, że nigdy jajka nie wyszły mi tak perfekcyjnie) oraz głębszą płytę obiadową, która jest zaskakująco pojemna. Do zestawu dołączony jest jeszcze kabel, aby podłączyć urządzenie do prądu oraz książka kucharska z pomysłami na 50 dań idealnych do przygotowania w CookGo, która jest świetną inspiracją na pyszne śniadania, obiady, kolacje i desery. Ja wszystkie książki kucharskie traktuje raczej jako inspiracja niż szczegółowy wyznacznik krok po kroku, więc i tym razem zaszalałam i zrobiłam coś po swojemu. W CookGo przygotowałam pałki kurczaka z grillowanymi warzywami, a następnego dnia stek z kalafiora z jajkiem. Steku z kalafiora już dawno chciałam spróbować, ale mam bardzo dużą kuchenkę i nie raz nie opłaca mi się jej odpalać, szczególnie jeśli gotuję tylko dla jednej osoby. CookGo jest świetną alternatywą dla tradycyjnego gotowania. Łączy w sobie zalety patelni grillowej oraz piekarnika elektrycznego, co jest dla mnie świetnym połączeniem. Doskonale się sprawdzi szczególnie dla osób zabieganych, ponieważ pozwala zrobić cały obiad w jednym pojemniku, co ogranicza zmywanie naczyń do minimum. Przyznam się Wam, że umyłam płyty CookGo w zmywarce (tak, jestem leniuszkiem) i wyszła bez szwanku! W sumie nic dziwnego, bo płyty wykonane są z aluminium pokrytego teflonem, więc jedzenie nie przywiera do powłoki, a mycie jest banalnie proste. Strasznie mi się spodobało to, że urządzenie jest bardzo wygodne i proste w obsłudze, a do tego dotykowe. Po prostu przyjemnie się z niego korzysta!

Pamiętacie mój wpis o BlendyGo2? Multicooker CookGo to zupełnie nowy produkt, który niedawno wszedł na rynek, ale już szerokie grono zadowolonych użytkowników i wcale się nie dziwię. Możecie wyrzucić swój Thermomix w kąt 😀

Za co polubiłam CookGo?

Urządzenie ma 5 programów pozwalających na podgrzanie dań z różną mocą. Do tego posiada timer, więc można zamknąć danie pokrywą i nie przejmować się nim w zupełności. Po upłynięciu czasu, urządzenie samo się wyłączy i będzie utrzymywać ciepło przez naprawdę długi czas, podobnie, jak piekarnik po zakończeniu pieczenia. Jest to duży plus, ponieważ możemy nastawić timer na krótszy czas, a danie spokojnie dojdzie w CookGo. Dodatkowa oszczędność energii? Jak najbardziej! Przyznam się Wam, że najbardziej satysfakcjonujące było dla mnie włożenie obiadowej płyty z przykrywką do lodówki – pasuje idealnie! Nie jest to kolejny okrągły pojemnik z rączką, która zagraca połowę półki w lodówce. CookGo zaprojektowano tak, aby był wygodny w każdym calu. I jest. Ale co ja będę gadać, przekonajcie się sami wybierając CookGo ze sklepu BlendyGo, i to z rabatem 100 zł wykorzystując kod rabatowy COOKBLOG. Promocja jest ograniczona, dlatego lepiej się pospieszyć niż przepłacać.

A co pysznego można zrobić w CookGo? Zobaczcie sami!

Pałki kurczaka z warzywami

Ostatnio lubię przygotować więcej jedzenia i cieszyć się wolnym od gotowania na kilka następnych dni. To danie stanowczo do takich należy. Czego potrzebujecie?

Składniki:

  • 8-10 pałek z kurczaka,
  • 6-6 ziemniaków,
  • cukinia,
  • bakłarzan,
  • cebula,
  • papryka czerwona

Marynata do kurczaka:

  • 1/2 łyżeczki pieprzy,
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 starte ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Pałki dokładnie myjemy. Przygotowujemy marynatę i dokładnie nacieramy nią mięso. Odstawiamy je na dwie godziny, aby mięso przeszło smakiem. W tym czasie możemy przygotować warzywa. Cukinię i bakłażana myjemy, kroimy w paski szerokości 1 cm, solimy, pieprzymy i odstawiamy, aby zmiękły, a bakłażan oddał swój gorzkawy smak. Pozostałe warzywa również myjemy, cebulę kroimy w półkola, paprykę w szerokie paski, ziemniaki w łódeczki. Pozostałe warzywa również przyprawiamy solą i pieprzem. Włączamy CookGo na program 5 oraz czas ok. godziny. Smażymy kurczaki z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odkładamy mięso na bok i smażymy warzywa. Cukinia i bakłażan puszczą dużo soku, więc sos zrobi się sam. Na lekko miękkie warzywa kładziemy ponownie kurczaka, zamykamy pokrywę i gotujemy do miękkości warzyw. Wyszło pysznie!

Steki z kalafiora

Przepis na steki z kalafiora już nie raz wpadł w moje ręce, ale wcześniej jeszcze nie zdarzyło mi się go robić. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kalafiora z bułką tartą.

Składniki:

  • kalafior
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
  • pół łyżeczki soli i pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy.

Kalafiora kroimy na steki grubości ok. 2 cm i smarujemy marynatą. CookGo włączamy na najniższy program na pół godziny i pieczemy pod przykryciem. W międzyczasie kilka razy przewracamy kalafiora na drugą stronę, aby obie były równomiernie przypieczone. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

A Wam, jak się spodobał CookGo i gotowanie w nim?

Dajcie znać w komentarzach!

Agnieszka

4 thoughts on “Multicooker CookGo! Tego brakowało w mojej kuchni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *