Cześć Kochani!
Wiosna już zaczęła zachwycać pięknym zapachem kwitnących kwiatów i drzew. Zazieleniły się trawniki i łąki, a coraz więcej drzew ma już pierwsze listki. To idealny czas, aby wziąć w rękę aparat i jego czujnym okiem zaobserwować tę krótką chwilę, kiedy wszystko budzi się do życia. Jak dla mnie to, w marcu-kwietniu powinien być początek roku, a nie w styczniu 🙂 Też tak myślicie?
Wiosenne kwiaty, rośliny i chwasty
Kwitnące drzewa

Przechadzając się po parku łatwo zwrócić uwagę na bielące się z daleka, kwitnące drzewa owocowe. Nie da się również przejść obojętnie wobec ich zapachu, który kusi nie tylko owady, ale i ludzi. Mnie na pewno 🙂 Nie mogę się oprzeć i jak tylko widzę kwitnące drzewa muszę otulić twarz kwiatami i nabrać haust pachnącego powietrza. Ten zapach nastraja mnie na dalszą część dnia. Szkoda, że nie można zamknąć go w słoiku. Może widzieliście gdzieś perfumy o zapachu kwitnącej jabłoni albo wiśni? Chętnie kupię!
Forsycja zwana złotokrzewem

Jak to mówią, człowiek uczy się całe życie. Mijałam te żółte drzewka wiele razy. Widziałam je przy chodnikach, w ogrodach przycięte w finezyjne kształty, a nawet w ramach żywopłotu. Mowa tu o mieniących się w słońcu żółtych krzewach forsycji, bo tak nazywają się te krzewy, które na pewno zna każdy z nas. Czy znaliście ich nazwę? Ja dopiero ją poznałam. Ciekawostką jest to, że w medycynie naturalnej stosuje się wyciągi z kwiatów forsycji, które posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Forsycja jest również wykorzystywana w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne i antyoksydacyjne.
Mleczyk – pierwszy w tym sezonie

Nie każdy patrzy na mlecz przychylnym okiem, a szczególnie ogrodnicy i działkowicze chętnie pozbyli by się go ze swoich trawników. Warto jednak wspomnieć, że mlecz ma bardzo pozytywne działanie na nasz organizm – stąd jego nazwa mniszek lekarski. Mniszek lekarski zawiera m.in. flawonoidy, inulinę, kumaryny, saponiny i sole mineralne, co czyni go cennym źródłem substancji bioaktywnych. Mniszek lekarski jest stosowany przede wszystkim jako środek moczopędny, przeciwzapalny i przeciwgorączkowy. Zawarte w nim substancje pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, co jest szczególnie istotne w przypadku chorób nerek i układu moczowego. Roślina ta działa również korzystnie na trawienie, pobudza apetyt oraz pomaga w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego. Mniszek lekarski jest dostępny w różnych postaciach, w tym w formie suszu, herbaty, tabletek, kapsułek czy nalewki. Warto spróbować samemu 🙂
Rzeżucha włochata

Nazwa tej roślinki może Was zaskoczyć, bo mnie zaskoczyła. Do tej pory nie spodziewałam się, że rzeżuchę można spotkać w innym miejscu niż wielkanocne stoły, a jednak. Rzeżucha włochata, zwana też koniczyną włochatą to gatunek rośliny z rodziny bobowatych, która charakteryzuje się trójdzielnymi, ząbkowanymi liśćmi oraz białymi, różowymi lub czerwonymi kwiatami zebranymi w gęste główki. Rzeżucha włochata jest uprawiana jako roślina pastewna, ze względu na swoją wartość żywieniową. Jest bogata w białko i witaminy, a także w minerały takie jak wapń, magnez czy żelazo. Może również być uprawiana jako roślina miododajna, gdyż kwiaty przyciągają pszczoły i inne owady zapylające. W medycynie naturalnej stosowane są przede wszystkim liście rzeżuchy włochatej. Zawierają one wiele składników odżywczych i fitozwiązków, które wpływają korzystnie na zdrowie. Wyciągi z liści rzeżuchy włochatej stosuje się m.in. w leczeniu stanów zapalnych, bólu gardła i kaszlu. Liście te są również popularnym składnikiem sałatek i kanapek.
Tasznik pospolity

Tasznik pospolity, zwany też tasznikiem zwyczajnym lub tasznikiem jednorocznym to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Tasznik pospolity jest uważany za chwast, ale jest również wykorzystywany w medycynie naturalnej. Liście i łodygi tej rośliny zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy (w tym witamina C), minerały (m.in. potas, wapń i żelazo) oraz flawonoidy. Wyciągi z tasznika pospolitego stosowane są m.in. w leczeniu infekcji dróg moczowych, biegunki i zapalenia żołądka. Tasznik pospolity jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Może być również stosowany jako roślina jadalna, na przykład jako dodatek do sałatek oraz jako przyprawa do mięs i zup. Mają lekko gorzkawy smak i są bogate w substancje aromatyczne. Najczęściej stosowane są w postaci suszonej i mielonej. Liście tasznika dodaje się także do serów i pieczywa, aby nadać im dodatkowego smaku.
Magnolia


Uwielbiam zapach magnolii oraz jej piękne, duże kwiaty, których nie można porównać z innymi kwitnącymi w tym czasie. Nie wiem czy wiecie, ale można spotkać kilka rodzajów magnolii, jak magnolia gwiaździsta, magnolia kobiercowa oraz magnolia liliodrzew, które nieco różnią się od znanej nam magnolii np. kształtem kwiatów. Magnolie są wymagające w uprawie, preferują stanowiska słoneczne lub półcieniste oraz żyzne i przepuszczalne gleby, więc może się zdarzyć, że magnolia w Waszym ogrodzie nie wyrośnie tak piękna, jak byście się spodziewali. Magnolia pochodzi z Azji i Ameryce Północnej i woli cieplejszy klimat, dlatego sadząc ją w ogrodzie warto osłonić ją od wiatru.
Przetacznik ożankowy

Przetacznik ożankowy, zwany też przetacznikiem leśnym to to gatunek rośliny należący do rodziny babkowatych i kolejna niepozorna skarbnica.
W medycynie ludowej przetacznik ożankowy był stosowany jako środek przeciwzapalny, moczopędny i przeciwgorączkowy. Roślina ta zawiera wiele cennych substancji, takich jak glikozydy, flawonoidy, saponiny, kwas salicylowy i kumaryny.
Napary z jego liści i kwiatów stosuje się przy schorzeniach dróg moczowych i układu pokarmowego, a także w leczeniu infekcji skórnych.
Przetecznik ożankowy to roślina miododajna i jak widzicie na zdjęciu – przypadła do gustu nie tylko pszczołom i trzemielom, ale też innym owadom. Znajdziecie go na wilgotnych stanowiskach, na brzegach wód, rowach, łąkach i bagnach. Warto posadzić ją również na działce czy w ogrodzie, ponieważ przyciągnie motyle, pszczoły i inne owady zapylające.
Iglica pospolita

Te małe, różowe kwiatuszki to iglica pospolita, znana również iglicą polną. Iglica to gatunek rośliny zielnej z rodziny babkowatych. Charakteryzuje się długimi, wąskimi liśćmi, które wyrastają z różyczki przy ziemi i osiąga od 10 do 40 cm wysokości. Iglica pospolita jest rośliną leczniczą. Z jej liści i nasion przygotowuje się napary i wywary, które stosowane są m.in. jako środek przeciwkaszlowy, przeciwzapalny i przeciwbólowy. Iglica pospolita jest również rośliną miododajną, a jej liście stanowią pokarm dla wielu gatunków owadów.
Jasnota purpurowa

Te kwiatuszki na pewno widzieliście już nie raz, ponieważ rośnie ich dość sporo na trawnikach oraz w parkach. Jasnota purpurowa jest popularną rośliną ozdobną, szczególnie w uprawie ogrodowej, ale coraz częściej jest wykorzystywana jako roślina miododajna, a także jako surowiec do produkcji naturalnych barwników. W medycynie naturalnej stosowane są głównie jej kwiaty, jako środek przeciwzapalny i moczopędny. W kuchni jasnota purpurowa jest wykorzystywana jako dodatek do sałatek, zup i sosów, a także jako składnik herbat i napojów. Próbowaliście?
To oczywiście nie wszystkie wiosenne kwiaty, zioła i chwasty, ale te udało mi się upolować! Spodobała się Wam taka forma przewodnika po ciekawych roślinach? Jeśli tak, może pojawiać się więcej takich wpisów! Dajcie znać w komentarzach 🙂
Agnieszka
No pewnie, że mi się podoba 🙂 Nazwę „forsycja” poznałam kilka lat temu. Jak tylko ma przyjść wiosna, patrzę czy pojawiają się już pąki. U mojej mamy przy bloku kwitnie znacznie wcześniej niż u mnie na osiedlu. Nie wiem dlaczego. Chciałabym zobaczyć na żywo magnolię, ale w mojej okolicy nigdzie jej nie widzę.
Ja nazwę forsycja też niedawno poznałam i bardzo mi się spodobała. Niektórzy zbierają jej kwiaty na napary i herbatki. Ja nie mogłam nigdzie znaleźć kwiatów z dala od ulicy :/