kulinaria podróże

Byblos Słupsk

Cześć! Dziś zapraszam Was w podróż po orientalnych smakach kuchni libańskiej. Wspólnie odwiedzimy restaurację Byblos w Słupsku, spróbujemy dań polecanych przez szefa kuchni i zasmakujemy w Libanie! No to ruszamy!

Dawno nie byliśmy na dalszych wyprawach i postanowiliśmy to zmienić! Korzystając z dnia wolnego z okazji Wielkiego Piątku – pojechaliśmy do Słupska zwiedzić tutejsze muzea i oczywiście zjeść coś pysznego i tak trafiliśmy do Byblos!

Byblos Słupsk

Byblos Mezza House w Słupsku to lokal bardzo ładnie walyglądający w social media, ale za to bardzo niepozornie w rzeczywistości. Miejsce od razu wpadło mi w oczy, jak przechodziliśmy koło Kościoła św. Jacka w kierunku Muzeum Pomorza Środkowego, ale tylko dlatego, że miało przeszklone szyby! Z daleka nie rzucał się w oczy żaden szyld, a napisany na oknach Byblos trudno było przeczytać z drugiej strony ulicy. Przekonała mnie orientalność kuchni Libanu i menu, które wygląda bardzo kusząco!

W środku Byblos wygląda bardzo ładnie i przenosi nieco w klimaty Libanu. W rogu lokalu jest bardzo klimatyczne miejsce z większym stolikiem, który niemal od razu został zajęty. Nad ladą stoją pokaźne shishe, a we wnętrzu unosi się piękny zapach. Kelnerzy w Byblos są bardzo profesjonalni, podają kartę, pytają, czy wszystko w porządku, ale niestety pomylili moje danie, ale o tym zaraz.

Kuchnia libańska

Nie smakowaliśmy wcześniej kuchni libańskiej, więc każdy smak był dla nas niesamowicie nietypowy. Mąż wybrał dla siebie specjalność szefa kuchni – Kharouf – jagnięcinę w aromatycznym, jogurtowym sosie, z papryką, cebulką perłową, ciecierzycą, migdałami, serwowane z sałatką z ciepłym kuskusem. Danie było orientalne i mężowi smakowało, ale nie spodziewał się, że będzie słodkie. Mnie nie zasmakowała forma gotowanego, szarpanego mięsa i rodzynki w daniu, ale za to migdały były przepyszne!

kuchnia libańska

Ja zamówiłam Shawarmę Duo, czyli zawijaną pieczeń wołową z warzywami, zapiekaną w cieście Filo i sos jogurtowy, dostałam za to zupełnie inne danie, które swoją drogą nie wygląda już tak fotogenicznie, jak shawarma. Na talerzu Kafta Halabyia – danie polecane przez Byblos – szaszłyki z grillowanego mięsa jagnięco-wołowego z cebulą, natką pietruszki, krem czosnkowy, ostry sos.

kuchnia libańska Słupsk

Mięso było przepyszne, więc nie obraziłam się za podmianę dania. Niemniej o takim błędzie nie trudno zapomnieć (zamawialiśmy jedynie dwa posiłki!). Bardzo smaczne połączenie ryżu z makaronem, aromatyczne, przepełnione smakiem mięso, lekko ostry sos pomidorowy i kremowy sos czosnkowy. Bardzo dobre danie przepełnione aromatem!

Byblos Słupsk – menu

Menu w restauracji Byblos jest dość duże, więc może stąd pomyłka kelnera. Będziemy mieli nauczkę, żeby nie podawać dań numerkami, tylko pełną nazwą. W menu znaleźć można także pełne zestawy dań, które na pewno są przepyszną podróżą – zestaw wegański, wegetariański, beirut i byblos. To chyba o nich myślał kelner, mówiąc o zestawach degustacyjnych dla osób, które chcą popróbować libańskich smaków. Następny razem na pewno chciałabym spróbować libańskich smażonych pierogów!

Na koniec dostaliśmy słodki deser na pocieszenie. Trudno mi go znaleźć w karcie menu, ale chyba była to specjalność szefa kuchni – Namoura – ciasto semolina z migdałami i wodą różaną. Ciasto, jak wszystkie zachodnie słodycze, było bardzo słodkie i wilgotne, z lekką nutą róży i migdałów. O wiele smaczniejsze byłoby z gorzką, libańską kawą!

Byblos Mezza House – opinie

Opinie o restauracji Byblos Mezza House w Słupsku są bardzo dobre. Miejsce ma 4,7 gwiazdek w Google z niemal tysiąca opinii, więc myślę, że warto odwiedzić tę restaurację, a większość brzuchów wychodzi pełnych 🙂 Zresztą to jedyna ostoja libańskich smaków w okolicy, więc konkurencja nie jest zbyt wielka!

A Wy byliście już w Byblos i próbowaliście dań kuchni libańskiej? Dajcie znać w komentarzach!

Agnieszka

8 thoughts on “Byblos Słupsk”

  1. Nigdy wcześniej nie próbowałam kuchni libańskiej! W moim mieście nie ma restauracji z taką kuchnią. Chętnie spróbuję, jak tylko będę w Słupsku. Może mojego zamówienia nie pomylą w Byblos 😀

  2. Mieszkam w Słupsku, a nawet nie wiedziałem o restauracj Byblos! Przechodziłem oczywiście obok nie raz 🙂 Byblos rzeczywiście w ogólnie nie rzuca się w oczy, a szkoda, bo dużo traci, jak klienci o nim nie wiedzą. Niezłą reklamę im zrobiłaś 🙂

  3. Byliśmy w tej restauracji wczoraj. Albo mamy potężnego pecha, albo poziom drastycznie się obniżył. Po pierwsze, jeśli jest napisane smażona papryka z wyszczególnionymi dodatkami, to nie powinno się dostać pasty. Cały wieczor bolał mnie brzuch. Mąż wziął szaszłyk z jagnięciny, nie było w menu informacji, ze z mięsa mielonego, konsystencja była plasteliny, zero smaku jagnięciny i kolor betonu. Brat zamówił te jagnięcinę ze zdjecia i była to totalna porażka, mięso było wygotowane na wiór, sałatka składała się z cebuli i paru listków pietruchy. Ogólnie jak dla mnie masakra.

    1. A jedliście wcześniej w innej restauracji serwującej jedzenie z tego zakątka świata? Ja tego typy szaszłykiem również byłam zdziwiona, a smak nie był zupełnie tym, do czego się przyzwyczaiłam. Jadam często w restauracjach orientalnych, więc spodziewałam się takich dań, ale myślę, że również mogłabym być niezadowolona gdybym nie wiedziała, na co się szykuję 🙂 Bardzo mi przykro, że tak trafiliście. Pojadę tam jeszcze raz, kiedy będę w Słupsku i sprawdzę jakość raz jeszcze. Może rzeczywiście po pysznej restauracji została tylko renoma i błędnie podawane dania. Kto wie. Dziękuję bardzo Jagodo za komentarz, na pewno będzie istotny dla przyszłych gości Byblos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *